HIŠA 2030 - Slovenska nizkoenergijska hiša prihodnosti
Zmagovalni razvojni projekt Hiša 2030 – hiša Aktiva.

Hiša Aktiva sledi trendom sodobne slovenske družine, omogoča fleksibilnost prostorov in se s tem prilagaja potrebam skozi življenjski cikel družine. Na 172m2 površin se prijetno združujejo in ločujejo bivalni in spalni prostori. Velike steklene površine pripomorejo k visokem ugodju bivanja. Razgiban tloris pritličja v velikosti 97,6m2 odlično spaja še 41,7 m2 garaže in pomožnih prostorov. V nadstropju se na 74,5 m2 nahajata 2 otroški sobi s kopalnico, ter spalnica z garderobno nišo in kopalnico.

FUZIJA FUNKCIJE IN OBLIKE

Dizajn hiše je produkt združitve moderne tehnologije, oblik in materialov, ki so v skladu s tradicijo ter okolju prijazni. Hiša je navidezno po etažah sestavljena iz dveh pravokotno postavljenih volumnov. Moderno pritličje z ravno streho je oblečeno v leseno fasado, volumen z tradicionalno dvokapnico pa je prekrit s fasadnimi ploščami. S tem se ustvarja kontrast med sodobnim in tradicionalnim, kar se predvsem odraža v izbiri strehe in materialov. Kakovostna nizkoenergijska varčna zasnova pa še dodatno izboljšuje bivalno kvaliteto.

 

VEČPLASTNO UGODJE BIVANJA

Projekt oblikovanja enodružinske stanovanjske hiše Aktiva je kompromis med toplotnimi izgubami in solarnimi dobitki ne samo tekom koledarskega leta, temveč že v intervalu dan-noč. Rešitev se skriva v premičnem izolativnem ovoju, ki na inovativen način istočasno rešuje problem toplotnih izgub in morebitnega pregrevanja. Z njim senčimo in dodatno izoliramo glavni bivalni prostor hiše.

   


AVTORJI PROJEKTA

Tomaž Pažek, Uroš Pokeržnik in Danijel Zorec, študenti Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo na Univerzi v Mariboru pod mentorstvom izr. prof. dr. Vesne Žegarac Leskovar, red. prof. dr. Miroslava Premrov in asist. Maje Žigart.

  
  
PRELISTAJ KATALOG
Pošljite POVPRAŠEVANJE
Prijavite se na E-NOVICE
Vprašajte STROKOVNJAKA
 
Vaš e-mail naslov: *
Vaše sporočilo: *
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?