Pet razlogov, zakaj izbrati fasadne obloge iz termo lesaLes v gradnji uporabljamo že tisočletja, za kar imamo utemeljene razloge. Je cenovno dostopen in obnovljiv naravni material, ki nudi odlično toplotno in zvočno izolacijo in je kljub svoji lahkosti tudi izjemno močan. To so le nekatere prednosti, zaradi katerih les pogosto uporabljamo v zunanjih ovojih in konstrukcijah stavb.

S termično modifikacijo pa lahko les še dodatno izboljšamo. Tako nastane termo les, ki se od neobdelanega lesa razlikuje v nekaterih ključnih značilnostih, kot je recimo bistveno večja obstojnost. V nadaljevanju predstavljamo pet razlogov, zakaj je termo les eden najboljših materialov za fasadne obloge.

1. Razlog

Zdravju in okolju prijazen postopek izdelave


Termo les izdelujemo s termično modifikacijo. Gre za posebno vrsto toplotne obdelave, pri kateri v odsotnosti kisika les segrevamo na visoke temperature, ki presegajo 180 °C. Med postopkom pride do sprememb v kemijski strukturi sestavin lesa, kot je celuloza, kar vpliva na lastnosti novonastalega materiala.

Bistvena prednost termo lesa je njegova obstojnost. Klasificiran je kot izjemno obstojen gradbeni material, saj tudi v najbolj ekstremnih vremenskih razmerah ohrani svojo strukturno celovitost. Odporen je tudi na različne organizme, ki lahko ogrozijo obstojnost lesa, kot so glive. Zato je termo les praktično večen.

Druga prednost termične modifikacije je ta, da v postopku niso uporabljene nobene pomožne snovi – vse, kar je potrebno, sta toplota in zrak brez kisika (denimo dušik). Poleg tega les, ki ga uporabljamo, prihaja iz trajnostno upravljanih gozdov, kar lahko dokazujemo z našim certifikatom PEFC.

Fasadne obloge iz termo lesa

2. Razlog

Energetska učinkovitost je naložba v prihodnost


Les je med gradbenimi materiali odličen izolator, saj toploto prevaja slabše kot beton ali steklo. Vendar pa lahko s termično obdelavo dosežemo do 30% boljše izolativne lastnosti. Fasadne obloge iz termo lesa so zato priložnost za občutne prihranke skozi vse leto – pozimi privarčujemo na ogrevanju, poleti pa na hlajenju.

Fasadne obloge iz termo lesa pa niso prijazne le s finančnega vidika, temveč tudi z okoljskega. Z energetsko učinkovito gradnjo lahko namreč zagotovimo manjšo porabo energije in posledično nižji ogljični odtis – še posebej pri objektih, ki jih ogrevamo z lesno biomaso ali fosilnimi gorivi. Poleg prihrankov torej fasadne obloge iz termo lesa obetajo tudi bolj zeleno prihodnost.

Termo les za fasadne obloge

3. Razlog

Sodobna arhitektura prisega na naravne materiale


Trendi sodobne arhitekture se močno naslanjajo na naravne gradbene materiale. Mednje uvrščamo les, kamen, steklo in kovino. Na ta način arhitekti in gradbeniki zagotavljajo minimalen poseg v okolje – tako z ekološkega vidika kot z vidika umestitve samega objekta v prostor.

Vsekakor pa pri termo lesu ne moremo zanemariti njegove estetske vrednosti. Znan je namreč po svoji eksotični, temni in luksuzno rjavi barvi, ki je rezultat termične modifikacije. Višja kot je temperatura, uporabljena med postopkom obdelave, temnejša je barva termo lesa.

Fasedne obloge iz termo lesa

4. Razlog

Odpornost na ekstremne pogoje je vse bolj pomembna


Podnebne spremembe so čedalje bolj izrazite, njihove posledice pa so iz leta v leto bolj pogoste in občutne tudi v Sloveniji.  Ujme, kot so hudi nalivi, nevihte, toča in žled, so le nekateri od vremenskih dejavnikov, ki lahko poškodujejo les in ogrozijo njegovo strukturno celovitost.

Za razliko od lesa, ki ni obdelan s termično modifikacijo, je termo les odporen na ekstremne vremenske pogoje. Dobro se obnese v ekstremno nizkih in visokih temperaturah, izrazitih temperaturnih nihanjih, daljši izpostavljenosti dežju ali vlagi, toči, žledu in še mnogih drugih vremenskih pojavih.

Fasadne obloge iz termo lesa

5. Razlog

Najboljše fasade so tiste, ki jih ni treba vzdrževati ali obnavljati


Zaradi vremenskih pojavov in drugih dejavnikov, ki povzročajo erozijo, klasične fasade z leti propadajo, zato jih je treba obnavljati na nekaj deset let. Leta 2022 je povprečna cena fasade v Sloveniji znašala približno 19.000 EUR, kar je za povprečno družino velik finančni zalogaj.

Fasadne obloge iz termo lesa pa so dolgoročna naložba. Zaradi obstojnosti materiala lahko s fasadnimi oblogami iz termo lesa privarčujemo na stroških vzdrževanja. Po želji lahko termo les zaščitimo proti UV-svetlobi in tako ohranimo njegovo značilno eksotično barvo, brez zaščitnega premaza pa termo les sčasoma pridobi naravno, srebrnkasto barvo.

Fasadne obloge iz termo lesa


In čeprav v Sloveniji fasadne obloge iz termo lesa najpogosteje zasledimo na novogradnjah, so primerne tudi za obstoječe objekte. Če želite izvedeti več o fasadnih oblogah iz termo lesa, stopite v stik z nami. Naši strokovnjaki bodo odgovorili na vaša vprašanja in vam pomagali poiskati najprimernejšo rešitev. PRELISTAJ KATALOG
Pošljite POVPRAŠEVANJE
Prijavite se na E-NOVICE
Vprašajte STROKOVNJAKA
 
Vaš e-mail naslov: *
Vaše sporočilo: *
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?