Psihologija notranjega oblikovanjaVse okoli nas, barve, oblike, svetloba, materiali, tloris in razporeditev prostora, vpliva na naše počutje, razmišljanje in vedenje.
Vzemimo za primer vaš dom. Barve na vaših stenah vplivajo na vaše razpoloženje. Nered zviša kortizol, vaš stresni hormon. Pogled v naravo krepi vaše zdravje in splošno dobro počutje. Oblika vaše jedilne mize vpliva na vaše pogovore. Vaša osvetlitev določa vaš srčni utrip in to, kako sproščeni ali napeti se počutite.

Ko razumete, kako vaše domače okolje vpliva na vas, lahko tudi notranje oblikovanje doma načrtujete bolj premišljeno. Ustvarite lahko prostore, ki ne samo izgledajo dobro, ampak hkrati vzbudijo najboljše v vas.

Pa poglejmo, kateri so tisti elementi, ki lahko naredijo povprečen dom v izjemnega.


1. Barva


Mnogi ne vedo, da barve močno vplivajo na naše počutje. Nekatere na nas vplivajo prijetno, medtem ko lahko imajo druge na nas negativen vpliv – v nas lahko vzbudijo tudi nemir. Zato je izbira barv zelo pomembna, predvsem v našem domu, kjer preživite največ časa.

Na splošno velja, da toplejše barve dajejo občutek vitalnosti, optimizma in strasti, odtenki rdeče ali rožnate pa poživljajo in povečujejo apetit. Hladne barve, kot so odtenki modre, zelene in vijolične, pa delujejo sproščujoče. Če izpostavimo vijolično barvo, zanjo velja, da spodbuja kreativnost. In končno, nevtralni toni, kot sta siva in bela, običajno pomirjajo. 


Psihologija notranjega oblikovanja - barve
Slika: nativainteriors.com


Opremiti idealen prostor torej pomeni upoštevati, kako se želite v njem počutiti. Napolnjeni z energijo ali sproščeni? Osredotočeni ali igrivi? 
Tako lahko na primer rdeča barva poveča apetit in spodbudi pogovor, zaradi česar je odlična izbira za vašo jedilnico. Nevtralne, umirjene in pomirjujoče barve običajno izberemo za spalnico in kopalnico, kjer želimo doseči sproščujoč učinek. Tam, kjer želite občutiti energijo in željo po druženju dodajte elemente toplejših barv.
In čeprav ima vsak prostor različno funkcionalnost, boste morda želeli razmisliti tudi o splošni zgodbi, ki jo doživite, ko se sprehodite po vašem domu. 
Psihologija notranjega oblikovanja - barve
Slika: Canva2. Tloris


Urejen dom vodi v urejene misli, zato naj bo to načelo v središču dobre ureditve tlorisa. Vsak prostor uredite tako, da bo omogočal neomejeno gibanje. Na ta način se boste izognili občutku utesnjenosti, ki ga lahko vzbudijo neprehodni prostori. 
Se vam ob tem poraja dvom, kako doseči odprtost in urejenost prostora, ki bo na vas deloval pomirjujoče? Sledite osnovnemu vodilu notranjega opremljanja – manj je več.


Psihologija notranjega oblikovanja - tloris
Slika: Canva

Odprti prostori

Naslednja tema so odprti prostori. Številni novi domovi združujejo kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, tako da je celoten bivalni del združen v en velik prostor. Ti odprti tlorisi ustvarijo neverjeten občutek povezanosti – odlično za ekstrovertirane. Toda če imate v vaši družini introvertirane osebe, upoštevajte, da potrebujejo tudi zasebne, mirne prostore, ki jim bodo omogočali občasen umik.

Ogromna ogledala za povečanje prostora

Ko postavite ogromno ogledalo ob steno, se lahko celo najmanjši prostor zdi veliko večji. Odsevi oseb, pohištva in celo oken prostor optično povečajo.


Psihologija notranjega oblikovanja - tloris
Slika: Pinterest
3. Svetloba


Ste vedeli, da ima svetloba, zlasti naravna, zelo močan vpliv na naše razpoloženje in splošno dobro počutje? Študije so pokazale, da lahko pomanjkanje naravne svetlobe privede do občutka preobremenjenosti, utrujenosti, tesnobe in tudi depresije. Le pomislite, kako se počutite na sončen dan v primerjavi s turobnim, deževnim dnevom.
In čeprav pogosto mislimo, da lahko sodobna razsvetljava ustvari pogoje, podobne naravni svetlobi, naši možgani različno zaznavajo naravno in umetno svetlobo. Naravna svetloba je nujna za številne "nevizualne" funkcije, vključno s sinhronizacijo človeške biološke ure s 24-urnim ciklom dan-noč. Zato naravne svetlobe ni mogoče v celoti nadomestiti s svetili.


Psihologija notranjega oblikovanja - svetloba
Slika: Pinterest


Slednje imejte v mislih tudi, ko boste planirali postavitev oken v vašem novem domu. Nasvet: velike panoramske stene bodo prostor napolnile z naravno svetlobo. Prav tako se izognite prekrivanju oken z velikimi kosi pohištva ali s težkimi zavesami.
Pri izboru razsvetljave za spalnico, kuhinjo ali bivalni prostor razmislite tudi o primerni temperaturi svetlobe. Različne vrste svetlobe lahko namreč popolnoma spremenijo barve v prostoru in spremenijo vaše razpoloženje. Upamo, da vam bodo spoznanja psihologije notranjega oblikovanja v pomoč, ko se boste lotili opreme svojega doma v pomirjujoč, navdihujoč in harmoničen za telo in duha. Ne glede na vse zapisano, pa seveda vedno sledite temu, kar vas osrečuje v vašem prostoru.

Če vas zanima tudi, kako se izogniti najpogostejšim napakam pri opremljanju notranjih prostorov, preberite naš prispevek: Sedem rešitev za najpogostejše napake pri opremljanju prostorov.PRELISTAJ KATALOG
Pošljite POVPRAŠEVANJE
Prijavite se na E-NOVICE
Vprašajte STROKOVNJAKA
 
Vaš e-mail naslov: *
Vaše sporočilo: *
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?