Sedem rešitev za najpogostejše napake pri opremljanju prostorov
Opremljanje nove ali prenavljanje stare hiše je vedno razburljivo opravilo, sploh če imate pri izbiri notranje opreme povsem proste roke in lahko hišo opremite po svojem okusu. A nemalokrat pred opremljanjem nimamo jasno izdelane vizije ali pa nas pri izbiri opreme nekoliko zanese, zaradi česar s končnim videzom notranje opreme hiše nismo zadovoljni.
A nikar se ne obremenjujte – vizijo svoje hiše lahko izpopolnite tudi brez poglobljenega znanja o notranjem oblikovanju. Da bi vam olajšali načrtovanje in vam pomagali oblikovati dom, ki bo navdušil vsakega gosta, smo v tem prispevku zbrali sedem uporabnih nasvetov, s katerimi se lahko izognete najpogostejšim napakam pri izbiri notranje opreme1. Nepremišljena postavitev


Med najpogostejšimi napakami, ki jo lahko naredite pri opremljanju hiše, je ta, da si v glavo zapičite točno določeno postavitev pohištva in od nje ne odstopate. To lahko privede do različnih težav – od nezapolnjenih praznin do prenatlačenega prostora. Dejstvo je, da tudi največji strokovnjaki notranjega oblikovanja pred dokončno izvedbo najprej preizkusijo različne možnosti postavitve.


Nepremišljena postavitev
Slika 1: nepremišljena postavitev


Pri načrtovanju notranje opreme morate upoštevati tri dejavnike: velikost prostora, dimenzije notranje opreme in optimalno umestitev pohištva v prostor. Pred načrtovanjem ureditve zato vedno najprej pozorno premerite prostor, ki ga opremljate, in pohištvo, ki ga želite umestiti v prostor. Nato lahko različne razporeditve testirate tako, da izrišete različne tlorise. Za boljšo vizualno predstavo postavitve lahko uporabite razna orodja za notranje oblikovanje, kot sta spletni vmesnik Roomstyler in mobilna aplikacija Room Planner.
Slika 2: premišljena postavitev


2. Neprehodnost prostorov


Naslednja napaka na našem seznamu so neprehodni prostori – prostori, v katerih se neprestano zaletavamo ob kose pohištva, čeznje plezamo in se ob njih spotikamo. Najpogosteje se z neprehodnostjo spopadamo v manjših sobah, kjer smo izredno omejeni z razpoložljivim prostorom, kar pa ne pomeni, da v večjih prostorih tovrstnih težav nimamo.
Slika 3: neprehoden prostor


Ključ do prehodnih prostorov je premišljena razporeditev. Kot že omenjeno, si lahko pomagate z izrisovanjem tlorisov ali različnimi orodji za vizualizacijo, ki so dostopna na spletu. Predvsem pa bodite pozorni, da zagotovite nemoten vhod in izhod iz prostora ter da med posameznimi kosi pohištva pustite dovolj prostora, da se lahko med njimi prosto sprehajate in da lahko dostopate do vseh funkcionalnih elementov.
Slika 4: prehoden prostor


3. Uporaba premajhnih preprog


Pri opremljanju hiše se pogosto osredotočamo le na izbiro pohištva, ne pa tudi na pomožne tekstilne elemente, kot so preproge in zavese. Z njimi lahko prostor obogatimo in zapolnimo, ne da bi pri tem trpela razporeditev ali prehodnost prostora. Toda vse prepogosto zasledimo preproge, ki so premajhne za prostor, v katerega so umeščene.
Slika 5: premajhna preproga na osrednji točki


Če želite preprogo umestiti tako, da bo dihala skupaj s prostorom, je bolje izbrati preprogo večjih dimenzij – vsekakor pa bodite pozorni, da ne izberete prevelike. V dnevnih prostorih naj bo preproga tako velika, da lahko z njo podložite sprednje noge sedežnih garnitur in naslonjačev; v jedilnici mora biti dovolj velika, da stoli, ki jih izvlečete izpod mize, še vedno stojijo na preprogi; v spalnici pa se mora raztezati vsaj pol metra od stranic postelje.
Slika 6: dovolj velika preproga na osrednji točki


4. Prostor brez osrednje točke


Napaka, ki jo pogosto zasledimo v nepremišljenih in pomanjkljivo načrtovanih interierjih, je odsotnost tako imenovane osrednje točke. Vsak prostor namreč potrebuje vsaj en vpadljiv osrednji del, ki predstavlja dušo prostora in na katerem si lahko odpočijemo oči. Brez takšne osrednje točke je lahko prostor obenem videti neorganiziran in nezapolnjen.
Slika 7: neizrazita osrednja točka


Tudi ustrezno osrednjo točko prostora lahko zagotovimo s premišljenim načrtovanjem notranje opreme. Upoštevajte tudi, da je v manjših prostorih dovolj že ena osrednja točka, v večjih prostorih z odprtim tlorisom – denimo v kuhinji, združeni z jedilnico in dnevno sobo – pa lahko uredite tudi več osrednjih točk, npr. jedilni kotiček in bivalni del s sedežno garnituro in televizorjem.
Slika 8: izrazita osrednja točka


5. Neustrezna izbira stenskih barv


Neposrečena izbira stenskih barv je ena najpogostejših in hkrati tudi najbolj očitnih napak pri notranjem oblikovanju. Razlog za to je v dejstvu, da ima barva zidov izrazit učinek na ambient celotnega prostora, saj stene zavzemajo velik del interierja. Preveč vpadljive barve lahko tako zlahka zasenčijo ali »preplavijo« preostanek prostora.
Slika 9: neustrezna izbira stenske barve


Da bi se izognili neustrezni izbiri stenskih barv v prvi vrsti upoštevajte psihologijo barv. Modra barva denimo pomirja, medtem ko rdeča barva vzbuja občutek vznemirjenosti. Če že posegamo po živih barvnih odtenkih, jih je priporočljivo uporabljati v zmerni količini, zgolj kot dopolnitev primarnih, nevtralnih tonov. Tudi sicer so nevtralni toni, npr. bela, peščena in bež barva, zaradi svoje brezčasnosti bolj varna izbira.
Slika 10: ustrezna izbira stenske barve
6. Slaba osvetlitev prostora


Tudi prostori, ki upoštevajo večino pravil notranjega oblikovanja, so lahko videti hladni in prazni, če niso ustrezno osvetljeni. To velja tako za prekomerno osvetljene prostore kot za prostore s komaj kakšnim svetlobnim virom. Ravno ustrezna osvetlitev je namreč tista, ki lahko prostoru doda piko na i in v njem pričara prijeten ambient. Slika 11: slabo osvetljen prostor


Da bi zagotovili ustrezno osvetlitev prostora, svetila nameščajte na različnih višinah. Z uporabo stropnih, stenskih, samostoječih, namiznih ter luči za nočne omarice boste dosegli ustrezno razpršitev, ki posnema naravno svetlobo. Prav tako je pomembno, da izberete žarnice s primerno temperaturo svetlobe. Prijeten ambient v domačem okolju je najlažje pričarati s toplejšimi barvnimi odtenki. Na tem mestu velja poudariti tudi velik pomen pravilnega načrtovanja oken, ki bodo prispevala k prijetni naravni osvetlitvi prostorov.
Slika 12: dobro osvetljen prostor
7. Potiskanje pohištva ob stene


Zadnja napaka, ki se je želimo dotakniti v tem prispevku, je zmotno prepričanje, da je treba pohištvo potisniti ob stene. Najverjetneje izvira iz dejstva, da s potiskanjem pohištva ob stene prihranimo nekaj prostora, kar prostor navidez poveča in ga naredi bolj prehodnega. Toda to je primerno le v majhnih sobah, kjer ste s prostorom precej omejeni.
Slika 13: pohištvo, potisnjeno ob steneV večjih prostorih – kjer si to lahko privoščite – je priporočljivo, da med stenami in pohištvom pustite nekaj razmaka in tako prostoru pustite dihati. Če imate dovolj veliko dnevno sobo, lahko sedežno garnituro usmerite proti osrednji točki prostora, za njo pa pustite dovolj prostora za prost prehod. Med posameznimi kosi pohištva vedno pustite vsaj 70 centimetrov prostora, med sedežnimi elementi in klubsko mizico pa okoli 30 centimetrov, da lahko vaši gostje zlahka dosežejo svojo pijačo.
Slika 14: pohištvo, odmaknjeno od sten


V tem prispevku smo predstavili nekaj najpogostejših napak pri opremljanju notranjih prostorov, vsekakor pa nismo zajeli vseh. Za estetsko dovršen prostor je pomembno upoštevati tudi druge dejavnike, kot so velikost in višina stenskih dekoracij, ustrezna dolžina zaves ter nenazadnje vpliv barv na dojemanje prostora in vaše počutje. Več o psihologiji notranjega oblikovanja si lahko preberete v našem naslednjem prispevku.

PRELISTAJ KATALOG
Pošljite POVPRAŠEVANJE
Prijavite se na E-NOVICE
Vprašajte STROKOVNJAKA
 
Vaš e-mail naslov: *
Vaše sporočilo: *
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?