Test zrakotesnosti - "Blower door test"

test zrakotesnosti


Test zrakotesnosti ali tudi »Blower door test« se uporablja za preverjanje zrakotesnosti stavbe. Z njegovo pomočjo potrdimo zrakotesnost zunanjega toplotnega ovoja hiše.
Največja dovoljena izmenjava skozi netesna mesta pri pasivni hiši je 0,6 celotnega volumna hiše v eni uri, pri nizkoenergijski hiši pa 1,5 celotnega volumna hiše v eni uri.

Naprava se namesti na vhodna vrata ali okno, nato se z njo vpihuje zrak v hišo ali izpihuje iz nje. Ko je dosežena razlika tlaka 50 Pa med hišo in okolico, se izmeri količina zraka, ki ga moramo konstantno vpihovati, da razlika tlakov ostaja 50 Pa. 

Zanimivost: Na lesenem vrtcu v Preddvoru, ki smo ga izdelali v pasivnem standardu, smo na testu zrakotesnosti dosegli rekorden rezultat 0,16, kar je skoraj trikrat boljši rezultat od zahtevanega za objekte v pasivni izvedbi. 


Termografija

termovizija hiše

Termografija je postopek, s katerim preverjamo pojavljanje toplotnih mostov, netesnih mest oken in vrat, napak podometnih instalacij toplovodnih sistemov. S tem postopkom tudi preverimo pravilnost načrtovanjanatančnost gradnje hiše in kakovost izvedbe.

S termovizijsko kamero preverjamo pojave toplotnih mostov, netesnih mest oken in vrat, napak podometnih instalacij toplovodnih sistemov in talnega ogrevanja. S kamero se izmerijo toplotne izgube na ovoju zgradbe in določijo mesta največjih izgub. Pri pravilno načrtovani in dobro izvedeni nizkoenergijski hiši nam pregled s termovizijsko kamero potrdi, da nismo delali napak v izgradnji, da nimamo toplotnih mostov in da smo stavbno pohištvo vgradili brez netesnih mest.
PHPP izračun pasivnih in nizkoenergijskih stavb

PHPP izračun za hiše
Izračun energijske bilance s programskim paketom PHPP je namenjen projektiranju pasivnih in nizkoenergijskih hiš. Cilj je doseganje varčne končne porabe energije za obratovanje stavbe. Ključni del postopka je izvajanje računske optimizacije stavbe z določenimi spremembami, katerih namen je minimizirati končno porabo energije, npr. s spreminjanjem velikosti in orientacije oken, debeline izolacije, lege stavbe itd.
Tudi Eko sklad med pogoji za pridobitev nepovratne finančne spodbude ali kredita za gradnjo nizkoenergijske ali pasivne stavbe
med drugim zahteva izračun rabe energije za ogrevanje po metodi za izračun pasivnih in nizkoenergijskih stavb PHPP.


Kakovost Jelovice potrjujejo številni certifikati
PRELISTAJ KATALOG
Pošljite POVPRAŠEVANJE
Prijavite se na E-NOVICE
Vprašajte STROKOVNJAKA
 
Vaš e-mail naslov: *
Vaše sporočilo: *
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?